11 de gen. 2011

LLUÇ AMB LLAGOSTINS


Un cop passada la febre culinària i els excessos gastronòmics entrem per la porta gran a la cuina d’aprofitament. Canelons i croquetes son els recursos més habituals però durant aquest àpats copiosos i abundants es tendeixen a generar altres tipus de plats per a aprofitar.


Amb els llagostins de l’avi Toni vam fer un plat de peix a cavall entre la sarsuela i altres receptes que recomano que el proveu.
Ens caldrà: una ceba, mig pebrot, un tomàquet madur, all, farina, oli, sal, llorer, 4/6 rodanxes de lluç, llagostins, un grapat de pèsols i un gotet de vi blanc.
Primer escaldarem un parell d'alls amb l’oli ben calent (vigilant que no se’ns cremin). Mentre es cou, triturem la ceba, el tomàquet i el pebrot i ho separem.
Traiem l’all de l’oli i també el separem per a afegir-lo més tard (o no...al gust).
Salem el peix, l’enfarinem i el marquem una mica amb l’oli de la cassola on hem escaldat els alls.
Un cop tenim el peix marcat el treuiem, afegim la ceba, el tomàquet i el pebrot que hem triturat abans i ho sofregim tot amb dues fulles de llorer. Quan comenci a estar daurat, afegir mig gotet de vi blanc i afluixar el foc per a deixar-ho reduir. Al cap de cinc o deu minuts, afegir un gotet d’aigua (si teniu caldo de peix, molt millor) i remenar suaument fins a tenir una mateixa textura. Abocar de nou el peix i els llagostins (si heu conservat una mica de l'aigua/suc dels llagostins, afegir-lo també) i un grapat de pèsols.
Deixar-ho coure deu o quinze minuts més.
Si voleu afegir més coses, és el moment d’incorporar-hi cloïsses, musclos, etc...
Aviat us explicarè el caldo de peix que fem a casa amb les restes de les llagostinades al forn (caps i pell) i amb els caps i espines del peix que comprem a la peixateria. A cals sogres no ho han acabat de veure mai amb bons ulls però el resultat val molt la pena.

Bona entrada d'any a tots i totes !!!