8 de jul. 2011

FIDEUADA / FIDEUÀ


Aquest serà un cap de setmana d’una gran responsabilitat. Toca fer una fideuada per a un esdeveniment molt especial! Em sento molt afalagat per la proposta i per tal de no perdre la pràctica, ahir en vaig fer una per la família.

Ens caldrà: una sèpia neta, un grapat de cloïsses, 400 gr. de gambes (pelades o no i de la mida que us agradin), una ceba, un dau de pebrot vermell i un de verd, 250gr de tomàquet triturat (millor natural), 500 gr de fideus “cabell d’àngel” (hi ha un tipus que en diuen “fideuà” però els prefereixo per a fer els fideus a la cassola. Per la fideuà millor els prims), 1 litre de fumet, 1 picada (oli, sal, all, julivert, ametlles, pa torrat/sec), un gotet de vi blanc, un gra d’all.


En primer lloc, coem la sèpia neta i les gambes (pelades o no) amb una mica d’oli a foc lent i separar. Triturar la ceba i els pebrots i sofregir-ho amb una mica de tomàquet, sal i sucre (per a treure l’àcid del tomàquet). Quan estigui pràcticament sofregit, afegir un got de vi blanc i deixar reduir. Rectificar de sal.

Si la sèpia i les cloïsses son congelades i ho heu descongelat correctament podeu aprofitar l’aigua de descongelar-ho afegint-ho amb el vi. Això pot millorar molt el plat però si aquesta aigua no us convenç, no us la jugueu!

Un cop fet el sofregit, barrejar-ho amb les gambes i la sèpia i separar. Si podeu, us recomano que feu el sofregit unes dues o tres hores abans de barrejar-ho amb els fideus ja que el gust guanya molta intensitat i sabor. Molt recomanable. Jo vaig cuinar la recepta fins aquest punt pel matí i passades tres hores, vaig continuar. El sofregit era un altre!

A la mateixa paella o cassola torrem els fideus amb un gra d’all tallat pel mig i afegim el sofregit i remenar-ho tot junt uns cinc o set minuts a foc viu. Hem d’anar molt en compte que no es torrin massa o es cremin!



Escalfem el fumet fins a fer-lo bullir i l’aboquem juntament amb les cloïses. Coure-ho junt durant un parell de minuts, afegir la picada i remenar amb compte.

Si voleu que els fideus de sobre quedin ben drets, tanqueu el foc i deixeu reposar cinc minuts abans de servir.

És important tenir una mica d’all i oli o maionesa amb all a la taula. És la cirereta de la fideuada!


Espero que demà quedi tan bona com aquesta!



Moltes felicitats Mònica i Aleix i gràcies Jordi d’el Fumet!







Visca els nuvis !!!!!

6 comentaris:

  1. Anònim8/7/11

    Buf, a aquestes hores ja babejo davant la pantalla!! Quina bona pinta!
    Ja ens explicaràs com ha sortit, eh?
    Una abraçada
    Sandra

    ResponElimina
  2. Anònim9/7/11

    Aquesta fideuà té una pinta... Uf! Espero que me n'hàgiu guardat un platet ;)
    Petonets!!

    ResponElimina
  3. Amb el teu permís, seguiré la teva recepta i dissabte intentarem fer-la. Esper que ens surti bé. Té una pinta espectacular. Moltes gràcies!!!!!

    ResponElimina
  4. Anònim9/1/12

    Avui estava mirant algunes receptes i al llegir aquesta m'he quedat parada! La fideuà va quedar boníssima! A veure si quan provi de fer-la s'assembla, encara que sigui una miqueta... ;-)
    Gràcies!

    Mònica

    ResponElimina
  5. Anònim24/11/12

    Tinc dos dubtes sobre la recepta:

    1) A la llista dels ingredients dius "250gr de tomàquet triturat", però després quan expliques la recepta dius "sofregir-ho amb una mica de tomàquet". És el mateix tomàquet ? És que no veig que es faci servir tomàquet en cap altre moment, i l'expressió "una mica" em despista.

    2) Quan dius "A la mateixa paella o cassola torrem els fideus ...", cal afegir-hi oli ? Si cal, s'espera que estigui calent o s'escalfa alhora amb els fideus ?

    És que sóc un novato...

    Pep

    ResponElimina
  6. Hola Pep, sí que és el mateix tomàquet...miraré de refer el text per a que no despisti!
    Jo no hi poso oli, es tracta de torrar-lo i prou.
    Mercis per les anotacions i espero que t'agradi!!! sobretot, els fideus han de coure ben poca estona, que al ser tan finets, es poden estovar i enganxar)
    Una abraçada

    ResponElimina

Si comentes com a Anònim recorda a signar!!!
...passats uns dies, torna a llegir les respostes ;-)