10 de febr. 2012

CORADELLA



Un cop passada la Fira de la Canedelera 2012 i ben reposats és el moment de fer apologia del que és el plat típic de l'esdeveniment en qüestió. 

Es tracta de la Coradella, un plat fet a basa de menuts de xai i molt apropiat per als traginers que des de fa 161 anys feinegen per la gèlida Fira primer a cop de carro i cavall, més endavant amb tractors i ara amb ipods i smartphones.....

Aquest plat típic el trobem també a la Toscana italiana (Coratella) i es fa exactament igual que la "nostra".

No cal dir que és per estomacs iniciats i és imprescindible regar-ho amb un bon vi i un bon tros de pa

Aquesta recepta la vam elaborar conjuntament amb el Jordi d'El Fumet amb aquella alegria, bon humor i nervis que caracteritzen els dies previs a un dels esdeveniments més importants de l'any a Molins de Rei.  

Ens caldrà:  
150 g de pulmons de xai, 150 g de cor de xai, 200 g de fetge de xai, 75 g de sang de xai
Aigua/brou


Pel sofregit: 2 grans d’all, 2 cebes, 2 tomàquets, 1 farcell d’herbes (llorer i farigola), 1 copa de conyac i ½ de Pedro Ximenes, oli, sucre, sal, pebre negre i vermell


Per la picada: 2 alls, oli, julivert, pa torrat, pinyons torrats, ametlles, vi blanc, aigua de rehidratar ceps.

Per fer la crep: Mantega, farina, llet, oli, sal

Per a la maionesa amb all negada: 2 alls, oli, ou, sal

En primer lloc fregim el pulmó i el cor tallats a daus en una cassola amb oli i ho reservem. En el mateix oli fregim el fetge i la sang, tallats igualment a daus, i també ho reservem.

En el mateix oli fem un sofregit amb l’all, la ceba, el tomàquet, el llorer i la farigola. Hi posem el licor i ho deixem reduir.

Afegim els pulmons i el cor amb un got d’aigua i deixeu que vagi coent lentament.

Quan estigui tou, afegiu-hi el fetge i la sang i ho deixeu coure tot junt un moment més. Rectifiquem de sal i pebre. 

Aprofitem per a fer la maionesa amb all negada i la pasta de crep.


Barregem la coradella amb una mica d’all i oli i emboliquem el caneló.


Cobrim el caneló amb la maionesa amb all i gratinem al forn.

Habitualment es serveix sense el caneló tot i que d'una manera o altra, incorpora l'all i oli i la maionesa amb all que nosaltres vam fer servir. 

Arreveure i...coratge!!


4 comentaris:

  1. No coneixia aquest plat i ara que he vingut a viure a Molins hauré d'aprendre a fer-lo.
    Gràcies per les explicacions!

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Benvingut a Molins de Rei i al blog Albert!
      Aquí tens una vídeo recepta que vam gravar aquest any per la Fira de la Candelera
      https://www.youtube.com/watch?v=bGEy7zoX1QQ

      Fins aviat!

      Jordi

      Suprimeix

Si comentes com a Anònim recorda a signar!!!
...passats uns dies, torna a llegir les respostes ;-)