11 de febr. 2014

CONCURS DE TRUITES A LA FIRA DE LA CANDELERA

La 163 Fira de la Candelera no l'oblidaré fàcilment...Ha estat molt intensa i una experiència brutal! Apart de dinamitzar xarxes i promocionar els tastos em van demanar si podia col·laborar fent de jurat al concurs de truites del Mercat Municipal de Molins de Rei...i és que a mí, quan algú comença la frase amb "em podries fer un favor..." ja té molt de guanyat. Fer aquestes coses molen però si a més, és a casa... fantàstic! 

Estava clar que havia de posar-m'hi sense haver esmorzat prèviament perquè tastar més de vint truites, amb el risc de repetir-ne alguna per a consensuar el veredicte, suposava un repte pel fetge. Així doncs, sense donar-hi gaires voltes, el dissabte pel matí vaig baixar amb el Guiu cap al Mercat.

Em vaig trobar la grata sorpresa de compartir jurat amb l'Òscar de Carns David i la Neus d'El Tast, dues persones que saben de què parlen quan es posen darrere el taulell i els fogons. 

Amb poc més d'una hora ho vam tenir tot tastat i enllestit. Tot i això, no ens vam estalviar debat entorn a la teoria i l'essència de les truites. És fantàstic llevar-se de bon matí per a parlar de què i com cuinar, oi? a mi m'encanta...

Deliberació del jurat sota l'atenta mirada del Gerard, director del Mercat i acompanyats pel Guiu que va exercir de reporter i suport logístic

Mostra de les truites presentades a concurs
Finalment vam tenir la numeració guanyadora que va correspondre al Roger Sànchez amb una truita de calçots, el Miquel Pellicer amb una truita de botifarró de ceba (morcilla) i el Miquel Vendrell amb una truita de carxofes. Amb el seu permís, aquí us deixo la recepta de les tres:


Primer classificat: TRUITA DE CALÇOTS
de Roger Sànchez



INGREDIENTS: 

10 calçots. 
4 o 5 patates mona lisa 
4 ous 
c/s sal 

oli


ELABORACIÓ: 

Pelem i escaldem els calçots, refredant-los amb aigua i gel per parar la cocció. 
Els marquem a la paella perquè agafin color, gust i textura de calçots fets a la brasa. 
Mentrestant, Pelem, tallem i coem les patates com en una truita tradicional. 
Tallem els calçots en trossos de 2 cm. aproximadament per a poder-los trobar-los i que semblin que els que estem habituats a menjar normalment.



Barregem els calçots, les patates i els ous i procedim a fer una truita tradicional. 

Per acabar el plat el decorem amb un parell de calçots sobre de la truita. 

Segons el parer del Roger, es clau la textura dels calçots, si ens passem al escaldar-los quedaran tous i es desfaran, perden així el seu cruixent. 

El romesco es opcional, però li dona un toc final genial.


Segon classificat:TRUITA DE BOTIFARRÓ DE CEBA 
de Miquel Pellicer


INGREDIENTS: 
4 ous
2 patates
1 ceba
1 botifarró de ceba o morcilla
1 raig de llet


ELABORACIÓ:
Es talla la ceba a juliana i es fregeix a foc lent, volem que es posi tova no que quedi cruixent. Afegim les patates tallades a rodanxes no gaire gruixudes. També a foc lent, més que fregir s'han de confitar.




Batem els ous i hi afegim la llet i un xic de sal, esmicolem el botifarró i barregem amb l'ou batut juntament amb la patata i la ceba ja confitats. Ho deixem reposar uns minuts i ja ho podem posar a la paella amb un xic d'oli i a foc baix per tal que no es cremi per fora i es faci bé per dins, s'ha de girar. I llestos, a menjar.




Tercer classificat:TRUITA DE CARXOFES 
de Miquel Vendrell


INGREDIENTS: 

5 patates (mitjanes)
4 ous grans
4 calçots
2 carxofes
5 alls tendres

ELABORACIÓ:
Pelar i tallar les patates i carxofes a trossos petits. El mateix amb els calçots i alls tendres.  Els calçots abans de tallar-los, posar-los una estona al micro per què s'estovin.
Per separat fregir les patates, les carxofes i els calçots amb els alls tendres. Un cop passat per la paella, barrejar tot en un bol amb els ous que prèviament els haurem batut. Doncs mira, de sal li vaig posar una mica per separat a tot, és a dir, en el moment de fregir-se les patates, les carxofes i els alls tendres amb els calçots. Si que vaig deixar un parell de minuts tot barrejat al bol.
A partir d'aquí, els passos a seguir son els d'una truita tradicional. 



Felicitats a tots tres i gràcies a tots els qe hi van participar!!! Us deixo una crònica del VIUMOLINS i el vídeo de l'entrega de premis que pel colmo, també em va tocar fer-ho a mi amb l'assistència aquest cop, del Jan


Ara ja pensant en el concurs gastronòmimc de la Fira de la Candelera 2015...no podem parar, tu!

2 comentaris:

  1. Quin bé de déu de truites!! Bé, de déu o sense ell, fan molt de goig!! Felicitats als guanyadors, uns premis merescuts! I encara més si dónen teca al jurat, he he he. Petons i gràcies per compartir la jornada truitera!

    ResponElimina
  2. Anònim12/2/14

    No vam poder assistir, havia tantes activitats aquest any a la Candelera!!. Però bé, prenem nota de les receptes i algun dia les farem, però segur que no estan tan bones com aquestes!! Salut

    ResponElimina

Si comentes com a Anònim recorda a signar!!!
...passats uns dies, torna a llegir les respostes ;-)