13 de maig 2013

CONCURS DE RECEPTES AMB CARXOFES


El blog ha popularitzat la meva afició per la cuina i cada cop té més efectes col·laterals molt gratificants. 

Un bon dia vaig coincidir amb el Gerard i em va estar parlant del mercat de Pagès que organitzen a la Colònia Güell des de fa uns anys (cada dissabte de 9:00 a 14:00), el Gerard és l'alcalde de Santa Coloma de Cervelló i se'l veia especialment cofoi amb la iniciativa que van dinamitzar entorn al comerç de proximitat i la relació directa amb els pagesos de la zona. Com que sabia de la meva afició per la cuina, no va dubtar a proposar-me de formar part del jurat del concurs de receptes amb carxofes que havien organitzat el dissabte pel matí i jo, encantadíssim


Després de sortejar algunes qüestions logístiques familiars, vaig optar per a fer-me acompanyar per un dels entesos a la família en matèria de carxofes que va acceptar entre visques, "uès" i salts per casa...

Quan vaig arribar allà ens vam trobar en un espai obert i acollidor amb les parades molt ben organitzades i amb els detalls molt ben cuidats. A mica en mica es va anar omplint de gent i les parades van anar buidant-se i no era per menys!!! producte de qualitat, fresc i al costat de casa...que lluny quedaven aquelles safates de verdures de súper que han viatjat més del que viatjaré jo en tota la meva vida!!



Així doncs, juntament amb l'Alfonso com a representant de l'Ajuntament, la Paqui en representació del mercat i el Jan com a assessor personal, ens vam disposar a tastar meticulosament i per ordre totes les propostes.





I aquest va ser el resultat del concurs:

1r premi: Rosa Comellas
MANDONGUILLES DE CARXOFA


Ingredients:

  • 10 carxofes
  • 50 grams de pernil ibèric
  • 3 alls tendres
  • 4 ous
  • 200 grams de pa sec rallat
  • 250 grams de farina blanca
  • 1 quilo de pèsols naturals desgranats
  • 1 quilo de patatetes
  • 1 ramet de farigola tendre
  • 1 litre d aigua mineral
  • 250 cc d `oli de oliva
  • 5 grams de pebre negre
Preparació: Es tallen les carxofes a trossets petits i es van posant en amb aigua am unes branquetes de julivert perquè no s’oxidin .
Es tallen els alls tendres i es salteixen amb les carxofes i es separen en un bol on hi posarem els 4 ous , el pa rallat i el pebre i es remena tot fen una massa i passem a fer les boletes de mandonguilles que passem x la farina i fregim amb l’oli de oliva . Una vegada les hem fregit les separem .
posem en una cassola les patates , els pèsols i els fem bullir cinc minuts i ja hi afegim les mandonguilles que bulliran cinc minuts mes junt amb la branqueta de farigola .


2n premi: Blanca Sevilla 
CASSOLETES DE CARXOFA AMB PERNIL



Ingredients:

  • 8 carxofes del Mercat de Pagès de la Colònia.
  • Una làmina de pasta brisa
  • 50gr. de pernil ibèric tallat petit
  • 50 gr d'oli
  • 1 ceba
  • 1 ampolla de crema de llet
  • 2 dents d'all
  • Sal
  • Julivert
  • Mitja copa de conyac
  • pernil i carxofa en virutes per a decorar
Preparació:

  • Folrar les cassoletes amb la pasta brisa i posar al forn unes 15' a 180 graus. Reservar
  • Posar en un bol amb força aigua greda unes fulles de julivert i unes gotes de suc de llimona. reservar
  • Treure totes les fulles verdes i dures de les carxofes i les puntes, tallar pel mig i treure els pels del cor. Tan bon punt les tenim tallades, les aboquem al bol amb aigua, julivert i llimona (així evitarem que s'enfosqueixin).
  • Posar la paella amb oli a temperatura mitjana i sofregir la ceba i els alls tallats a brunoise (molt petits)
  • Afegir les carxofes tallades i escorregudes, salar lleugerament i deixar a foc lent fins que gairebé estiguin tendres. Si cal afegim una mica d'aigua tot i que si tapem la paella no caldrà.
  • Afegim el pernil talladet i el conyac i deixem bullir uns minuts més.
  • Rectifiquem de sal i lliguem la salsa amb la crema de llet
  • Omplim les cassoletes i enfornem uns minuts
  • Decorar i servir calent



3r premi: Diana Chavez
PASTÍS DE CARXOFES




Ingredients:
Massa:

  • 3 tasses de farina
  • ¾ de tassa de mantega freda, tallada en quadrats
  • 1 cullerada d’oli d’oliva
  • ½ culleradeta de sal
  • 3 gemmes
  • ½ a ¾ de tassa d’aigua freda, la quantitat necessària perquè sigui una massa suau

Farcit:

  • 8 carxofes senceres o 12 cors de carxofes, cuites
  • 1 cullerada d’oli
  • 3 cullerades de mantega
  • 1 cullerada d’all, mòlt
  • ½ tassa de ceba, finament picada
  • 3 cullerades de farina
  • 1 tassa de crema de llet (es pot reemplaçar per llet evaporada)
  • 2 tasses de llet
  • ½ tassa de formatge parmesà, aproximadament
  • 4 ous
  • Surt
  • Nou moscada
  • Pebre


Preparació:
Massa:
Combinar farina amb mantega, oli d'oliva, sal i gemmes amb l’ajuda d’un curta pastes o estrep, tractant de pastar el menys possible. Afegir aigua freda fins que tot se una i formi una massa suau. Refrigerar per ½ hora.

Estirar massa en un motlle rectangular o per a pastís de 20 cm. Clavar amb forquilla o cobrir amb paper alumini amb peses o cigrons.
Portar al forn 175° per 15 minuts. Retirar platina i cigrons. Tornar al forn per 5 minuts més. Refredar.

Farcit:
Gratar les fulles de les carxofes amb una cullera i picar els cors. Reservar.
Fondre 3 cullerades de mantega amb 1 cullerada d'oli en una olla o paella gran. Agregar l’all i deixar cuinar 1 minut. Agregar la ceba i cuinar movent fins que estigui transparent.
Fora del foc incorporar la farina i moure vigorosament per evitar que es formin grumolls. Moure bé i agregar gradualment la llet i la crema de llet sense deixar de moure. Portar a bullir i deixar que la salsa espesseixi. Agregar la carxofa, el formatge parmesà rallat i assaonar amb sal, pebre i nou moscada. Una vegada que la preparació estigui espessa, retirar-la del foc i deixar refredar 15 minuts.

Batre lleugerament els ous i agregar-los a la preparació movent fins que tot estigui barrejat. Abocar tot en el motlle preparat. Amb les retallades de massa que van quedar, estirar i tallar tires i formar un enreixat damunt del farciment. Portar al forn 180º durant 40 minuts o fins que el pastís qualli i la massa estigui daurada.
Retirar del forn i servir.



Un poso també una recepta que em vaig quedar sol defensant i que personalment vaig trobar espectacular. A més, quan va acabar el concurs va venir a buscar-me la Núria, autora de la recepta, per a explicar-me el seu projecte de cuina a domicili "Amor Cuinat" ...només per la passió que hi posava ja val la pena que us ho expliqui i us posi també la recepta

QUICHE DE CARXOFES I PERNIL



Ingredients: 
Per la masa:
- 125gr. de farina, més extra
- 75 gr. de mantega refrigerada, tallada a daus
- 1 rovell d'ou

Pel farcit:
- 1 cullerada d'oli d'oliva
- 1 ceba picada
- 2 dents d'all
- 5 cors de carxofa
- 100 gr de pernil salat, a daus petits
- 75gr. de formatge gruyere
- 75gr. de formatge feta
- una cullerada de sal
- pebre negre recient molt
- 2 ous lleugerament batuts
- 200 ml crema de llet


Preparació: 
Per la masa, esmicoli la mantega amb la farina fins a formar grumolls fins. Bati lleugerament el rovell d'ou amb una cullerada d'aigua freda i afegeix-ho a la masa (si ho veus sec, afegeix una altra cullerada d'aigua). Forma una bola i envolica la masa amb plàstic adherent i refrigera una hora.


Preescalfa el forn a 180ºC. Sobre el taulell enfariant, exten la masa i formi un cercle gran de 3mm. de gruix. Posa la masa sobre el motlle ajundan-te amb el corró. Presiona la masa contra el motlle fent que sobresurti el motlle almenys 2 cm. Punxa la base amb una forquilla i forra-ho amb paper sulfurtizat. Posa-hi pes al damunt (per exemple cigrons). Forneja de 20 a 25 minuts al centre del forn. Retira el pes i el paper i torna a fornejar 5 minuts més fins que la base quedi cruixent. Deixa refredar.

Mentrestant, calenta l'oli en una paella. Sofregeix la ceba i afegeix l'all i fregeix-ho uns segons. Ara és el torn de les carxofes, afegeix els cors de carxofa prèviament netejats i laminats i salteja-les fins que es daurin. Afegeix el pernil i en un minut retira-ho i reserva-ho.

Bat els ous i seguidament afegeix la crema de llet i salpebra. Aboca les carxofes amb pernil a la base de la masa freda. Ratlla el formatge gruyere i espolvoreja'l. Talla a daus el formatge feta i també afegeix-lo. Finalment, aboca el batut d'ous i crema de llet. Fornejs de 30 a 40min, fins que es dauri. Deixa refredar abans de desmotllar.
Serveix la quiche calenta o a temperatura ambient.


15 comentaris:

  1. Unes receptes que fan salivera i una fira molt interessant, Jordi

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Doncs la fan els dissabtes al "camet", passa-t'hi que t'agradarà!

      Suprimeix
  2. Gràcies per l'interés mostrat en la quiche que vaig preparar i en el meu projecte de cuina a domicili. Amor Cuinat va viento en popa i a finals d'aquest mes tindré la web llesta perquè tothom pugui conèixer i tenir la oportunitat de poder disfrutar d'Amor Cuinat a casa seva!
    Un plaer coneixer-te al mercat en una inicitaiva tan propera i sana ;) S'hauria d'organitzar en molts poblets.
    Saps què? Un dels plats estrella dels Amors Cuinats és la quiche de bolognesa! Se'm va acudir després del concurs a la Colònia Güell. La recepta és la mateixa però en comptes de posar-hi carxofes i pernil, posar-hi una bona bolognesa amb xampinyons. Boníssima!
    Enhorabona per aquest blog tan suculent i a la vegada, proper!

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Núria, encantat de trobar algú emprenedora i amb il·lusió. Molta sort amb el projecte!!!

      Suprimeix
    2. Gràcies Jordi! Des d'ahir que ja tinc web! A veure si coincidim! Espero que t'agradi www.amorcuinat.com

      Suprimeix
  3. Una bonita mañana rodeada de productos recien recolectados, recetas de lo más creativas y vecinos y conocidos que cada sábado tienen su cita en el mercat de pagés de la cólonia Güell.
    Gracias por pasarnos las recetas.
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Hola Blanca, felicitats de nou pel premi i pel blog!!!
      Una abraçada

      Suprimeix
  4. Apa, Jordi que bé que t'ho passes. Jo carxofes per sempre!
    Feliç setmana,
    Nani

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. ´quina experiència més interessant i més gratificant! les carxofes facis com les facis són el millor del món!

      Suprimeix
  5. Quin luxe això de fer de jurat d'un concurs de cuina, i de carxofa!! I el millor de tenir blog és que pots nominar les propostes que més t'agradin ;-)

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Tens raó,...però en aquest cas teniem a tothom a dos metres posant la orella!!! Pressió a tope! hahahaha però va valer la pena!

      Suprimeix
  6. M'espero a que comenti el Vigó...

    PD: Visca les carxofes! Llàstima que se n'acaba la temporada!

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Al Vigó el tenim molt absent últimament...sssshhhtttt que despertaràs la bèstia!!!

      Suprimeix
  7. Les receptes molt interessants, en prenc nota per a la propera tamporada, però també m'ha encantat conèixer una bona iniciativa com el mercat. A veure quan puc fer-hi una petita excursió.

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Al Baix Llobregat estan sortint com a bolets!! alguns pobles s'estan posant les piles...encara acabaran faltaran pagesos ;-)

      Suprimeix

Si comentes com a Anònim recorda a signar!!!
...passats uns dies, torna a llegir les respostes ;-)