10 de gen. 2014

CANELONS DE PEIX I MARISC

Si t'agrada rondar per una cuina no es poden desaprofitar les festes de Nadal, Ca d'Any, Reis i tot el que s'escaigui pel mig. Son èpoques de bon menjar, panxes plenes i llargues sobretaules... De fet, si esteu llegint això segur que sou dels que cuineu aquestes dates, m'equivoco?

Vaig tenir la oportunitat de cuinar per colla i com que ho havia de deixar enllestit uns dies abans, vaig decidir-me a fer uns canelons XXL de peix i marisc i uns altres de bolets amb mousse d'ànec (aquests ja els explicaré un altre dia que no tenen pèrdua!!!)

A aquests canelons els hi tenia ganes des de feia temps i la ocasió era perfecte.


Per a fer-los vaig fer servir rap, lluç, llagostins i sèpia i per a donar un toc generós a la vetllada, vaig canviar la pasta de canelons per la pasta de lassanya... Caneló de plat únic!!!


Més o menys, les mides i quantitats van rondar els vint llagostins, 2kg de sèpia i rap i lluç d'un quilo dos cents.



Un cop tot pelat, desespinat, net, tallat i mentre es feia un fumet de categoria amb la resta, vaig començar a preparar el farcit: 


En primer lloc, marcar lleugerament els llagostins amb oli abundant i una punta d'all i separar. 




Seguidament i amb el mateix oli, coure el lluç i el rap tallat a daus petits, separem de nou. Per últim, afegim la sèpia afegint una mica d'oli si cal amb una punta d'all i julivert. 




Traiem la sèpia i amb el mateix oli saltegem la meitat del fetge de rap amb una punta de sal i pebre i també separem

Afegim una punta d'oli i  fem un sofregit amb la ceba ben potxada, tomàquet i un got de vi blanc. En aquest punt, decidiu si voleu triturar-ho per a evitar els trossos de ceba...(ja sabem que a les taules de festes sempre hi ha el típic que ens ho fa saber) 



Un cop preparat el sofregit afegim tot el peix i marisc que tenim separat amb l'aigua que haurà fet, afegim una mica de pebre vermell i sal i deixem coure a foc lent.




Abans d'apagar el foc, afegim una picada feta amb uns daus de fetge del rap, avellanes, pebre vermell, all, julivert, pa torrat i una mica de fumet



El peix fresc és de per sí prou gustós i no soc partidari de fer gaires floritures culinàries ja que correm el risc d'emmascarar-lo i perdre la gràcia del plat!



Mentre s'anava coent vaig aprofitar per a fer les làmines del caneló. En aquest cas les vaig fer servir de lassanya per a donar-li un toc exhuberant al plat però podeu fer-ho amb les làmines normals, ho deixo al vostre gust. Això sí, no les perdeu de vista remeneu-les amb compte per a que es coguin bé i no s'enganxin!!! Quan es trenquen fa molta ràbia...



Un cop fetes i deixades refredar sobre un drap vaig procedir a embolicar el caneló amb molt de compte tant de no fer curt com de donar-li la consistència justa per a que poder-los emplatar i servir còmodament



Un cop tot repartit, embolicat i posat a la safata va ser el torn de la beixamel. Amb farina, matenga, nou moscada, sal, llet i fumet de peix (afegir el fumet a la beixamel és providencial per a donar lligar tot el plat i donar l'aroma del peix necessari a la recepta) 



Aboquem la beixamel per sobre dels canelons amb el formatge en pols primer i formatge ratllat per a gratinar després. 

A partir d'aquí ja es poden enfornar o congelar per a quan calgui.


Podeu fer les combinacions que vulgueu que al mar hi ha de tot i a la peixateria també!


Si us animeu a provar-los ja direu! 

Abraçus a tots i totes i bon 2014!!!


1 comentari:

  1. quina bona pinta, jo a vegades el faig de marisc, per alguna cel.lebració i queden molt bé

    ResponElimina

Si comentes com a Anònim recorda a signar!!!
...passats uns dies, torna a llegir les respostes ;-)