17 de gen. 2012

ENSAÏMADES

Els períodes de vacances es presten a perdre el temps feinejant per casa. 

En el nostre cas, a part d'un parell d'estanteries i algun interruptor, la majoria del temps "mort" d'aquestes darreres vacances de Nadal el vam dedicar a perdre'ns per la cuina. No hi podem fer més.

Tots tres, sovint per ordre de gran a petit, van apareixent per la cuina amb la mirada fixada als fogons i al rebost: 
   -Pare, et puc ajudar? 
   -Jo també vull...
   -I jo què faig
  -No voleu aprofitar per jugar? -els intento convèncer sense èxit. 
  -Ja ens hem rentat les mans. Què fem? -sentencien...

Només cuino sol a casa en dos moments, o la canalla dorm o la tele està encesa. El més curiós d'aquesta situació és que comencen a no fer grans bestieses a la cuina i ja no atabalen com fa un temps. 

Tenen la teoria molt ben apresa i els agrada feinejar al seu ritme. Preparen els ingredients que els hi demano i ja saben on son els estris necessaris. El que va començar com un joc fa uns anys, ara s'ha convertit en una cosa quotidiana. Estic gratament sorprès de tot el que han après i molt feliç d'haver trobat un nou punt de complicitat entre ells i jo.

A part d'olles de caldo, cremes de carabassó, talls arrebossats i pans de pessic, fa uns dies vam voler provar de fer ensaïmades. Tenia una bona safata de llard a la nevera i vam decidir esbrinar com la podíem fer. 

Un cop escollida la recepta, ens hi vam posar. Ens va caldre: 750 gr. de farina (si és de força millor, 300 ml. d'aigua (o llet), 4 ous, 50 gr. de llevat fresc premsat, oli, 100 gr. de llard (o saïm com n'hi diuen a les illes, d'aquí el nom del "pastisset"), 150 gr. de sucre, 50 gr. de sucre  en pols per empolvorar (sucre glacé, en diuen).

El que hem de tenir molt clar és que cal mantenir els temps de repòs per a que la massa llevi correctament. 

En primer lloc, triturem els ous, la sal, l'aigua i el llevat. Barregem tot això amb la farina i 50 gr. de llard i una cullerada d'oli. Ho amassem fins a aconseguir una pasta homogènia (si feu servir Thermomix amb 3 minuts de l'opció d'amassar n'hi ha prou). Deixem reposar mitja horeta.  

Passada aquesta estona  (que a casa aprofitem per a deixar la cuina impecable dels estris fets servir, clar) ens untem les mans d'oli i agafem de nou la massa i l'estenem amb un corró enfarinat sobre d'una superfície també espolsada amb farina. Quan està ben escampat, distribuïm la resta del llard per la superfície a ditades. 

Per a donar forma a l'ensaïmada podem enrotllar la massa i aprofitar per a donar la forma d'espiral o agafar-la de nou i posar-la dins d'un màniga pastissera per a donar la forma a la mida que vulgueu. Cal que deixeu espai dins l'espiral perquè el llevat pugui créixer. 

Un cop amb la forma que desitgeu, cal deixar reposar unes tres hores i coure deu minuts al forn a 150º.



Traieu del forn i empolvoreu-les amb el sucre en pols.

A punt per a menjar!!

3 comentaris:

  1. Anònim17/1/12

    Molt bones les fotos dels nens pastant!

    Àngel

    ResponElimina
  2. Anònim27/1/12

    Jordiiiiiiiii
    Booon diiiiaaaaa

    m'encanta aquest de les ensiamades
    (quan puguem l'intenterem fer)
    els teus nens estan fantastics
    treballant a la cuina!!
    quin goig

    un cop mes felicitats pel teu superblog!!!
    d'uns seguidors invisibles jejejeje
    m

    ResponElimina
  3. Anònim8/7/14

    Undeniably consider that that you stated. Your favorite
    justification appeared to be on the web the easiest factor to remember of.

    I say to you, I certainly get irked even as other folks consider concerns that they plainly don't recognise about.
    You controlled to hit the nail upon the highest as neatly
    as defined out the whole thing with no need side-effects , other
    folks could take a signal. Will likely be back to get more.
    Thank you

    my weblog :: Orange County Staffing Agencies

    ResponElimina

Si comentes com a Anònim recorda a signar!!!
...passats uns dies, torna a llegir les respostes ;-)