2 de des. 2010

POLLASTRE AL FORN

Avui toca un clàssic de la cuina. És un plat ràpid, fàcil i amb múltiples variants.

En general, la cuina al forn és molt pràctica ja que no cal una excessiva vigilància i ara que es poden programar encara menys. 

Ens caldrà principalment: Un pollastre sencer, quatre patates, una ceba gran, tres o quatre dents d'all, oli d'oliva, sal i pebre.

Opcionalment també hi podem posar: salsa de soja, un gotet de vi blanc o xeres, verdures variades al gust, tomàquet, fruits secs, olives farcides, codony, olis i herbes aromàtiques, bolets, etc.

A casa, compro el pollastre sencer "eviscerat" i el tallo en funció del que decidim cuinar. Això permet tallar al gust i a més, aprofitar allò que ens interessi per al caldo.

En el cas del pollastre al forn el tallem a vuitens separant cuixes de carpó i filetejant en tres o quatre trossos els pits del pollastre.

Va la dir que a casa el coem sense pell tot i que quan era petit, mon germà mitjà i jo estàvem molt aficionats a la pell torradeta, oliosa i gustosíssima del pollastre que feia la mare. Ara però, se m'han passat les ganes de menjar aquesta pell...manies.

Un cop tallat i net, separem la carcassa, les puntes de les ales i el coll per al caldo (normalment ho congelo tot fins el dia que decidim fer-lo) i posem la resta a la safata del forn.

Un cop repartit estratègicament per la safata omplim els buits amb tot allò que hem decidit posar-hi (o simplement, el que hem pogut arreplegar per la cuina).

Les patates es poden posar des de tallades per la meitat amb pell fins a pelades i a dauets uniformes. Si hi ha algú que no és molt amant de la ceba és millor tallar-la a quatre o cinc trossos i deixar-la a les puntes i laterals per a que es pugui separar millor sense que el gust s'escampi.

El mateix cal tenir en compte amb les verdures. Es poden posar a trossos grans o simulant una "samfaina" tallades en juliana i distribuïdes equitativament per la safata.

Al darrer moment cal afegir els condiments: oli, sal, pebre, farigola, romaní, curri, olis elaborats, fruits secs, bolets, salsa de soja, vi blanc, conyac, xerez, cervesa, etc...

Tal i com ens quedi desprès d'afegir el darrer ingredient posar-lo al forn encès per dalt i per baix a uns 170º durant uns  45'/60'.

Si voleu posar-hi prunes o orellanes (molt recomanable) no ho feu al principi ja que es s'inflen i es cremen fàcilment. Escaldeu-les i afegiu-les deu minuts abans de tancar el forn. Amb els pinyons també cal que vigileu ja que es poden cremar fàcilment. És millor afegir-los més endavant.



Aneu mirant i olorant (no cal obrir el forn) el color i la olor del pollastre serà la millor forma de decidir el punt just de cocció.

Poca feina i molt bon resultat sense trencar-s'hi gaire les banyes...




2 comentaris:

  1. Anònim13/12/10

    Et felicito per la senzillesa de la recepta. Els qui no estem avesats en aquest art de la cuina agraïm aquesta mena de propostes. Jo l’he feta només amb “cuixetes” i crec que la cosa a resultat. Gràcies i n’esperen més.
    Citron

    ResponElimina
  2. Anònim25/3/12

    Avui farem ho provarem tal i com duius, altres vegades hem anant improvitzant i sempre alguna cosa s´ha cremat. Au, ja et dirè com ha anat.
    Regina

    ResponElimina

Si comentes com a Anònim recorda a signar!!!
...passats uns dies, torna a llegir les respostes ;-)