16 de des. 2010

BOTIFARRA NEGRA AMB CEBA I SOJA

La botifarra negra és un gran acompanyament per a tot tipus de llegums i guisats. Però cuinada amb una mica de ceba esdevé un plat ràpid, fàcil i exquisit.

La meva debilitat per la ceba em porta a fer-la servir sovint. Com que a la meva família no li agrada trobar-la sencera, tendeixo a triturar-la abans o després de coure-la. En aquest cas i tenint en compte que tampoc els hi agrada la botifarra negra, vaig permetre'm la llicència de cuinar-la tallada en juliana. 

Val a dir que el plat que ara us detallaré, no me'l vaig menjar sol ja que l'Anna i el Lluís es van afegir àvidament a l'honorable art d'escurar la cassola.

Ens caldrà:  Una botifarra sencera, una ceba gran (o dues de mitjanes), salsa de soja, oli, sal i pebre.


Primer de tot, escalfem una mica d'oli en una paella o cassola prou fonda per a encabir-hi tota la ceba tallada en juliana. Cal vigilar que el foc no estigui molt fort ja que probablement gran part de la ceba quedarà cremada, esquitxarà i haurem de remenar sense parar.
Quan la ceba comenci a estar daurada, afegim un bon raig de salsa de soja per a caramel·litzar-la i ho deixem reduir a foc lent remenant de tant en tant.


Quan la textura sigui pràcticament desfeta i el color siguin d'un fosc pujat, uns 15/20', afegim la botifarra. En aquest cas cal tenir en compte el tipus de botifarra que hagueu comprat: Si és casolana estarà feta amb budell natural i comestible això facilitarà que la pugueu posar a tallets prims i que es cogui sense perdre la forma original (tot i que algun tros s'acabi esparracant). Si en canvi, l'heu comprat de "marca blanca" us suggereixo que la peleu i l'afegiu trencada a mà. Amb la pròpia cocció s'acabarà desfent i barrejant uniformement amb la ceba (us evitareu anar separant algun tros de pell a un cantó del plat)

Deixeu-ho coure uns 10' més a foc lent, tasteu i rectifiqueu de sal i pebre.

Aquesta barreja la podeu fer servir de moltes maneres: A sobre d'una torrada amb formatge de cabra fos, com a acompanyament a arròs i pasta, afegint-ho a un bol de sopa, triturar-ho i servir-ho amb torradetes a l'aperitiu, etc...

Espero que el gaudiu tant com nosaltres!



2 comentaris:

  1. Anònim16/12/10

    Aquest plat, el faré. A veura que tal resulta.

    Carme

    ResponElimina
  2. Anònim21/12/10

    Hola Jordi,
    Ja he vist la recepta de la ceba amb botfarra negra! Ummmm! m'ha arribat la olor i tot.

    Rosa

    ResponElimina

Si comentes com a Anònim recorda a signar!!!
...passats uns dies, torna a llegir les respostes ;-)