Coneixeu la dita que diu que "el pa del veïna és medicina"? Doncs quan tens canalla agafa més força que mai. Allò que a casa no volen o es mengen a disgust resulta que a casa d'amics, familiars i coneguts esdevé una exquisitesa...mandagüevos, oi?
Doncs resulta que el Roc, el gran de casa, un dia d'estiu va tastar les galtes de poc de casa del seu amic de l'ànima i se'n va enamorar! Com que a mi també m'encanten, vaig pensar que un aliat com aquest no me'l podia deixar perdre. A més, darrerament sovintejava la pregunta - pare, quan faràs galtes?. - aviat fill meu...aviat!
I aviat és ara!!! Fa uns dies vaig topar amb una generosa pila a la carnisseria del BonPreu de Pallejà i no em vaig poder resistir. El parament que tenen allà és realment de vici!!! Cinc galtes siusplau, gràcies!
En plena temporada de carxofes, vaig comprar-ne de les de la riba del llobregat que estan espectaculars i ahir al vespre vaig decidir combinar-ho tot i fer unes galtes estofades amb carxofes...vesperon
Ens caldrà: cinc galtes de porc, cinc o sis carxofes, dues pastanagues, una ceba gran, dos alls, oli, sal, pebre, un tomàquet natural, un got de vi ranci, dos gots de vi negre, farigola i romaní. També vaig fer servir fons de carn del que faig amb ossos de pernil i l'aigua d'hidratar bolets (això no és imprescindible, clar).
En primer lloc cal marcar les galtes amb oli ben calent. Volta i volta i reservar. En el mateix oli sofregim la ceba i la pastanaga tallada en juliana. Quan la tenim ben feta, la separem i amb el mateix oli posem a coure els cors de les carxofes tallats en quatre parts i els alls. Ho deixem coure a foc molt lent i remenant sovint.
Mentre es couen les carxofes, triturem la ceba i la pastanaga amb el vi ranci i el tomàquet i ho aboquem a les carxofes per a que s'acabi de sofregir tot plegat durant una bona estona. És una manera de donar més protagonisme a la carxofa tot i que si no voleu, no cal que ho tritureu (excepte el tomàquet que caldria rallar-lo o comprar-lo natural triturat...)
preparació del fons de carn |
Preparem el fons de carn (o brou o si no hi ha més remei, aigua) amb el vi i l'aigua d'hidratar els bolets i ho deixem a punt per a abocar-ho després.
Amb el sofregit ben cuit, salpebrem les galtes i les afegim amb cura per a no trencar les carxofes i tot seguit aboquem el vi i el "brou" que hem deixat a punt.
Sacsegem amb compte i afegim les branques de farigola i romaní. Afluixem el foc, tapem la cassola i deixem xup-xupejar durant 60'/90' girant les galtes cada 15'.
Anem tastant per a rectificar de sal i pebre
Però si el que voleu és tastar bons plats fets amb carxofes, no us podeu perdre la 15a Carxofada de Sant Boi que tindrà lloc el proper diumenge 30 de març.
Una dotzena de restaurants de @degustasantboi tenen preparats diverses propostes que podreu degustar a la Rambla Rafel de Casanova durant tot el dia (podeu seguir-los també al facebook)
Aquí us deixo el
programa d'activitats:
Taller infantil "la carxofa de Sant Boi"
Horari : de 10:30 a 12:30h
Organitza: Departament de Medi ambient de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i l'Associació Catalana de Colònies
Descripció: Taller que permet apropar als nens/es a un producte típic de Sant Boi i del Delta, la carxofa, mitjançant un conte, una preparació i tast del producte i una gimcana de verdures. Places limitades
Showcooking
Horari: 12.30 hores
A càrrec del cuiner Pep Nogué, autor de nombrosos receptaris i assessor de la revista Cuina, prepararà damunt l'escenari diverses receptes amb la carxofa i els productes de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat com a protagonistes. Seran plats originals que després es poden preparar a casa
Degustació de plats fets amb carxofes
dissabte 1 de març als restaurants
col·laboradors, casals de barri i OMAP (pl.Ajuntament s/n).
El preu és de 10 euros en compra anticipada (fins a exhaurir existències) i 12
euros el mateix dia de la festa.
El pagament del tíquet inclou: 4 degustacions de mejar per escollir entre els
estands dels restaurants, beguda (cervesa, refresc o aigua mineral), vi o cava,
postres, coberts i pa.
Venda de carxofes de Sant Boi
A càrrec de la Cooperativa Agrària i Collita pròpia
Sorteig Carxofada
Altres activitats
12:00 h - Lliurament de premis a puntaires
12:20 h - Entrega de premis receptes Mercats Municipals
15:15 h - Exhibició i ball country16:00 h - Concert final amb el grup
Las Cucarachas Enojadas
17:00 h - Xocolatada
17:00 h - Exhibició de preparació de gin's tónics
Durant tot el dia
5a Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Caves
8a Trobada de puntaires La Unió i concurs de puntes de coixí
Jornada de Portes Obertes al Museu de Sant Boi - Can Barraquer
Actuacions de Batukats de l'ala.
Jo no m'ho perdo! si veniu...allà ens trobarem
17:00 h - Xocolatada
17:00 h - Exhibició de preparació de gin's tónics
Durant tot el dia
5a Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Caves
8a Trobada de puntaires La Unió i concurs de puntes de coixí
Jornada de Portes Obertes al Museu de Sant Boi - Can Barraquer
Actuacions de Batukats de l'ala.
Jo no m'ho perdo! si veniu...allà ens trobarem
No ens la perdrem pas la carxofada!!!
ResponEliminaI el que dius a casa meva passava sempre, cada vegada que anava a casa un amic podíem tatxar un ingredient a la llista d'indesitjats!!
petonets
Ens veiem diumenge família!!! un lujazo de programa... Algun cop els amics m'han encolomat els seus fills a dinar amb el pretext que aprenguin a menjar bé i variat!!! Com si jo tingués una vareta màgica hahahaha
EliminaPetonarros
Que bones han d'estar les galtes aquestes!!. Ara mateix ens apuntem la carxofada per dir-li a tothom que s'ho anoti a l'agenda.
ResponEliminaMolt bé parella!!! Ens veiem diumenge 30 a topeeee
EliminaMuàs
Buf!!! Quina pintassa!! Per sucar-hi pa!! Ptons
ResponEliminaPer a sucar pa especialment....hehehehe. I el suquet que sobra, barrejat amb arròs blanc i cap al tupper de la feina! Nyammmm
EliminaMaredeDéusenyor!!! Pintorra impressionant xatongo!!! Llàstima no poder venir a la carxofada... Pinta de fàbula, que us ho passeu de conya!
ResponEliminaPetons
Sandra
Que us vagi bé a la calçotada guapos! records al xavieret!!!
EliminaCiaoooo