El mes de juny tenim els dies farcits d’aniversaris i el bon temps convida a omplir l’agenda amb coses que sovint acaben o comencen amb un bon tiberi.
Fa uns dies el Guiu, el mitjà de casa, va fer set anys i li vaig regalar un arròs negre que feia temps que em reclamava.
No n’havia fet mai i em vaig basar en la recepta que em va passar el Jordi García el mateix dia que el nano va descobrir entusiasmat aquest plat.
Ens caldrà: una sèpia gran amb la seva tinta (si podeu demanar-ne més a la peixateria, millor), una ceba*, mig pebrot vermell i mig pebrot verd, 250 gr. de tomàquet triturat i sense llavors, un got de vi blanc, dos grans d’all, un litre de fumet de peix (preferiblement casolà), mig quilo d’arròs bomba (100gr. per persona aprox), una branqueta de julivert.
A la recepta no posava res de gambes ni cloïsses però coneixent els gustos del comensal amfitrió, vaig optar per a posar-hi un grapadet de cada.
En primer lloc, posem oli a la paella i aboquem la sèpia tallada a daus. Quan ha tret pràcticament tota l’aigua, afegim les gambes, les rossegem una mica i ho separem. Triturem la ceba, el pebrot verd i el vermell i ho aboquem amb el mateix oli que hem cuit la sèpia i les gambes (segurament caldrà afegir-ne una mica més). Deixem coure a foc lent remenant sovint per a que no s’enganxi. Quan comenci a agafar el color fosc afegim el tomàquet amb un pessic de sucre (per a treure’n l’àcid) i un cop està tot ben remenat, afegim el got de vi i els dos alls esclafats. Deixem reduir rectificant de sal i pebre sense deixar de sacsejar-ho.
Passats quinze o vint minuts, aboquem la sèpia i les gambes i ho deixem coure cinc minuts més abans d’abocar-hi l’arròs i la tinta de la sèpia.
Un cop abocat l’arròs afluixar el foc i remenar per a que no es cremi. Mentrestant fem bullir el fumet i quan estem a punt d’abocar-lo, pugem el foc de l’arròs per a que no perdi el bull i afegim les cloïsses. Ho deixem coure entre cinc i vuit minuts i el traiem del foc. Abans de servir-lo, el deixem reposar tapat uns deu minuts.
Com en la fideuà, el plat millora substancialment amb una mica d’all i oli a cada cullerada però com que no deixa de ser un condiment opcional, el deixo a la vostra elecció.
*També porta força debat el tema de la ceba en aquests arrossos ja que endolceix espesseix el plat convertint-lo més aviat en un arròs caldós.
Decidiu el que us convingui i bon profit!!!.......i per molts anys Guiu.
__________________________Decidiu el que us convingui i bon profit!!!.......i per molts anys Guiu.
El mes de Setembre de 2012 vaig rebre una fotografia pel facebook de part dels bombers de Vilafranca del Penedès que havien fet servir aquesta recepta per a dinar!!! Em va fer doble il·lusió ja que per una banda em van dir que els havia quedat boníssima i per l'altra perquè van tenir el detall de fer-me arribar la foto. Quins cracks!!!!
Quina gana!!! Felicitats al Guiu!
ResponEliminaPer molts anys al Guiu!!
ResponEliminaL'arròs negre és el meu preferit, i aquest té una cara fantàstica!
Una abraçada
Sandra
Gràcies.....tot i que les fotos que vaig fer no son gens bones. Sort que va quedar prou bo.
ResponEliminaArreveure