5 de febr. 2013

ELS FOGONS DE TORNAFORT

Avui us parlo d'una iniciativa que neix de passió i tenacitat de la gent d'un petit indret del Pallars. 

Es tracta de Tornafort on fa un temps se n'hi va anar a viure en Litus, col·lega friquicuiner especialista en pans i masses i apassionat de la terra, la gent i la muntanya. 



Aquest cap de setmana em va regalar un recull de receptes que m'ha fet moltíssima il·lusió. Els Fogons de Tornafort és una iniciativa que sorgeix dels seus habitants i que gira entorn a la cuina actual que fan les cases del municipi, tant de mans de les famílies "de sempre" com de nouvinguts...i és que la cuina és fusió en estat pur i està sempre en constant moviment.

Tal i com diuen a la presentació "...Les noves aïnes, els nous productes i el canvi social i cultural han fet que s'introduïssin noves receptes a les cuines de les cases, les quals s'han afegit i conviuen amb aquelles més tradicionals, les qua la gent del país ha anat passant de generació en generació. Aquest llibre és una mostra d'aquesta convivència..."

Aquest recull no té una presentació de cap personatge il·lustre, no està enquadernat amb tapes dures ni floritures i tampoc és a color... però et permet alguna cosa més que saciar l'avidesa de noves receptes, et permet viure la realitat de la cuina actual a un indret allunyat, sovint dur i hostil però màgic i pur...Als que ens agrada la muntanya quedem presos aviat per a aquesta connexió encestral i per això, no puc evitar d'explicar-vos-ho. 

A la iniciativa s'hi han afegit els veïns de la Casa del Mestre, el Paller del Tomàs, Casa Quantro, la Quadra del Tomàs, Cal Castells, Casa Pubill, Casa Josep, Casa Gasset, Casa Portalé, Casa Gassetó, Casa Baró, Casa Joan, Casa Tomàs i Casa Baqueró amb un total de divuit receptes dividides entre primers, segons, begudes i postres.

Materialitzar iniciatives com aquestes no és gens fàcil i la dinamització social i cultural a indrets rurals encara menys per tant, us emplaço a conèixer-la i a col·laborar-hi. Pel recull demanen una petita i simbòlica aportació de 5€ i el podeu demanar directament al mateix Litus - carlesguirado@gmail.com 



7 comentaris:

  1. Nanu! em trec el barret! Moltes gràcies! Ja estem al Km 0,1 ;) Una abraçada!

    Litus!

    ResponElimina
  2. M'encanten aquestes iniciatives!! A la nostra cooperativa de consum comprem la pasta fresca a la Cerdanya, una gent que va agafar una masia i que van emprendre aquesta aventura. visca els emprenedors! M'apunto la teva referència, també.

    ResponElimina
  3. La cuina i els productes del Pallars m'apassionen! Tenim la sort de que els avis tenen una casa a Antist també al Pallars un petit poblet que recorda molt a Tornafort (a escassos 45 km l'un de l'altre).

    Va Litus! Posa-me'n un (després t'escric per demanar-te'l!). ;)

    Moltes felicitats per la iniciativa!

    ResponElimina
  4. Ais, ja és tard perquè me'n portis un la setmana que ve? És que ahir em vaig perdre força... :S Ja ho mirarem, que aquestes iniciatives molen MOLT!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  5. Una iniciativa que es mereix una menció especial.
    Nani

    ResponElimina
  6. Molt bona feina la de tots aquells que treballen per a mantenir viva una part de la nostra cultura als fogons :)

    ResponElimina
  7. Litus...a disposar!!!

    I tant Marina!! aquestes iniciatives donen molt bon rollo.

    Gràcies Núnix, em consta que estan molt contents!

    Sí que molen Sandra, ja te'n faré arribar un!

    I tant Nani, no totes les "iniciatives d'èxit" son de rendiment econòmic!

    Òscar, que treballen...i que treballem!!! Que tu te'n fas un fart, nano ;-)

    ResponElimina

Si comentes com a Anònim recorda a signar!!!
...passats uns dies, torna a llegir les respostes ;-)